fasduofjai25 травня 2017 року, в четвер, на сороковий день після Пасхи, Свята Православна Церква молитовно вшановує одне з двунадесятих свят – Вознесіння Господа нашого Ісуса Христа.


Про святкування Вознесіння говориться в апостольських постановах, та особливо важливим є свідчення св. Іоана Золотоустого і блаж. Августина. Перший називає це свято дуже важливим та великим і відносить його до ряду свят, які подібні Пасці і Пятидесятниці, а другий вважає, що Вознесіння має апостольське походження.
В свою чергу апостол і євангеліст Лука описує події Вознесіння наступним чином: « Коли ж вони так говорили, сам Ісус став посеред них і до них каже: “ Мир вам! ” Вони ж, налякані та повні страху, думали, що духа бачать. Та він сказав їм: “ Чого стривожились? Чого ті сумніви постають у серцях ваших? Гляньте на мої руки та на мої ноги: це ж я сам. Доторкніться до мене та збагніть, що дух тіла й костей не має, як бачите, що я їх маю. ” Сказавши це, він показав їм руки й ноги. А як вони з радощів не йняли йому ще віри й чудувались, він сказав: “ Чи маєте ви тут що їсти? ” Вони подали йому кусень печеної риби. Він узяв його й спожив перед ними. Потім Ісус до них промовив: “ Так написано, що треба було, щоб Христос постраждав і третього дня воскрес із мертвих, і щоб у його ім’я проповідувалось покаяння на відпущення гріхів усім народам, почавши від Єрусалиму. Ви – свідки того (всього). І він вивів їх аж до Вифанії і, піднявши руки свої, благословив їх. А як він благословляв їх, віддалився від них і почав возноситись на небо. Вони ж, поклонившись йому, повернулися з радістю великою в Єрусалим, і перебували ввесь час у храмі, славлячи та хвалячи Бога. » ( Лк. 24, 36-53)
З нагоди свята митрополит Івано-Франківський і Галицький Іоасаф очолив урочисті богослужіння в Великому Скиту, Манявському Хресто-Воздвиженському чоловічому монастирі.
У переддень четверга владика Іоасаф звершив Всенічне бдіння у Соборному Храмі обителі, під час якого помазав віруючих освяченим на Літії єлеєм. На завершення всенічної духовенство та студенти ІФБІ приклонилися до ікони вознесіння. У самий святковий день в тому ж Храмі владика митрополит звершив літургію Іоана Златоустого. За богослужінням митрополиту Іоасафу співслужив намісник великоскитської обителі ігумен Феогност з духовенством монастиря. Під час служби Божої апостола читав студент III-го курсу ІФБІ Кармазін Миколай. В цей день багато вірян приступили до таїнства Сповіді та Причастя. Проповідь після за причасного стиха виголосив насельник Українського Афону ієромонах Онуфрій, а заамвонну молитву прочитав ієрей Роман Сусак.
Після відпусту Літургії владика-митрополит привітав прихожан монастиря із величним святом і наголосив на тому, що Вознесіння Господнє закликає всіх нас задуматися про свою небесну батьківщину. Саме пам'ять про вічне життя повинна спонукати нас до духовної досконалості, яка проявляється в обожені людини через молитву, таїнства та праведність життя.

001

002

003

004

005

006

007

008

009

010

011

012

013

014

015

016

017

018

019

020